Вступити до родини ATR

ЄС попереджає про можливість санкцій проти Білорусі

11 серпня 2020, 23:23
854

Європейський союз вивчає можливість введення санкцій відносно відповідальних за насильство на акціях у Билорусі.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

«Після звільнення політичних в'язнів у 2015 році відносини між ЄС і Білоруссю покращилися. Але без прогресу у сфері прав людини та верховенства закону відносини між ЄС і Білоруссю можуть тільки погіршуватися. <...> Саме на цьому тлі ми оцінюватимемо дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації та здійснюватимемо поглиблений аналіз відносин ЄС із Білоруссю. Це може передбачати, зокрема, вжиття заходів проти осіб, відповідальних за насильство, необґрунтовані арешти та фальсифікацію результатів виборів», — заявив Боррель.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Акції протесту продовжилися і 10 серпня. Водночас силовики вкотре використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. У МВС країни заявили, що напередодні у Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку.

Як повідомляв ATR.ua, 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ