Вступити до родини ATR

Україна не визнає легітимності Лукашенка — МЗС

24 вересня 2020, 10:45
642

Україна не визнає, що Олександр Лукашенко є легітимним президентом Білорусі.

Про це після таємної інавгурації Лукашенка заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на офіційній сторінці у Twitter.

«Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави», — наголосив він.

Про невизнання Лукашенка президентом Білорусі окрім України вже заявили: США, Канада, Німеччина, Польща, Данія, Чехія, Словаччина, Литва, Латвія, Естонія.

Нагадаємо, 23 вересня у Мінську у Палаці Незалежності відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. На урочистості запросили кілька сотень людей. Серед них — вищі посадовці, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, республіканських ЗМІ, діячів науки, культури та спорту.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ