Вступити до родини ATR

У МЗС розповіли деталі щодо платформи з деокупації Криму

13 жовтня 2020, 07:35
704

Кримська платформа задумана як спеціальний багатосторонній координаційний механізм, який опікуватиметься усім спектром кримської проблематики. Майбутній Кримський саміт, який запланований на 26 лютого — День кримського спротиву російській окупації, — має на меті синергію зусиль України і міжнародного співтовариства з метою наближення дня деокупації.

Про це заявила перша заступниця очільника МЗС України Еміне Джеппар, повідомляє пресслужба відомства. Напередодні вона виступила на «кримській» панелі в рамках міжнародної онлайн-конференції «Форум-2000» під назвою «Окупований півострів: шість років після незаконної анексії Криму».

Еміне Джеппар нагадала, що 23 вересня цього року президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на 75-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН офіційно анонсував створення «Кримської платформи» та закликав держави-члени ООН залучитися до неї.

«Платформа задумана як спеціальний багатосторонній координаційний механізм, який опікуватиметься усім спектром Кримської проблематики», — наголосила вона.

Також дипломат наголосила, що платформа має покривати кілька вимірів: найвищий політичний рівень (лідери країн), рівень міністрів закордонних справ та міністрів оборони, а також експертний рівень.

«Кримська платформа — це екосистема заходів, яка систематизує те, що вже зроблено та ініціює додаткові інструменти для повернення Криму. У рамках її роботи ми плануємо провести Кримський саміт. Ключова задача — синергія зусиль України і міжнародного співтовариства з метою наближення дня деокупації півострова», — наголосила вона.

Окрім того, Джеппар у своєму виступі привернула увагу до погіршення гуманітарної ситуації в окупованому Криму, що характеризується посиленням утисків усіх «незгодних», «колонізації» півострова з боку російських окупантів шляхом примусової зміни демографічної ситуації, а також перетворення Криму на потужну військову базу.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що в День кримського спротиву російській окупації (26 лютого) планується проведення саміту на рівні глав держав, що приєднаються до платформи з деокупації Криму.

Також повідомлялося, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі зі своїм британським колегою Домініком Раабом 7 жовтня запропонував Великій Британії приєднатися до майбутньої платформи з деокупації Кримського півострова.

Водночас Володимир Зеленський на прес-конференції за підсумками 22-го Саміту Україна – ЄС також заявив, що Європейський Союз висловив готовність долучитися до української ініціативи зі створення Кримської платформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ