Вступити до родини ATR

Окупанти в Криму оголосили у розшук Едема Бекірова: Денісова закликає посилити тиск на РФ

22 травня 2020, 14:28
1730

«Центральний районний суд» Сімферополя 22 травня ухвалив рішення щодо оголошення у розшук кримського татарина, екс-політв'язня Едема Бекірова. Омбудсмен України закликає міжнародних партнерів посилити тиск на РФ через продовження репресій проти кримських татар на півострові.

Про це Людмила Денісова написала у своєму Facebook.

«Росія продовжує репресії над кримськими татарами — переслідує та проводить незаконні судилища над ними. Сьогодні «Центральний районний суд» Сімферополя ухвалив рішення щодо оголошення у розшук кримського татарина Едема Бекірова, здійснення якого доручено «прокурору Республіки Крим», — зазначила вона.

Омбудсмен також нагадала про інші справи проти кримських татар. Зокрема, про те, що суд у Росії, у порушення міжнародних норм, провів засідання відносно кейсів політв'язнів Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова і Ескендера Абдулганієва за відсутності адвокатів.

Також вона розповіла про те, що політв'язень Еміль Джемаденов вже понад 90 днів незаконно утримується у штрафному ізоляторі, а Теймур Абдуллаєв — понад 70 діб.

«Це кричущі випадки порушення не лише міжнародних стандартів поводження з в’язнями, а й російського законодавства. Таке поводження з політв'язнями неприпустиме, тим паче, що адміністрація російської колонії не допускає до громадян України адвокатів, посилаючись на карантинні заходи», — підкреслила омбудсмен.

Окрім того, вона додала, що щоденно отримує сигнали щодо порушення прав незаконно ув’язнених кримських татар на отримання належної медичної допомоги.

«Закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на країну-агресора, щоб змусити її дотримуватися прав наших співгромадян передбачених мінімальними стандартними правилами поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН та Конвенцією про захист прав людини», — наголосила Людмила Денісова.

Нагадаємо, Бекіров був затриманий на адмінкордоні з Кримом 12 грудня 2018 року. Пізніше ФСБ звинуватила кримського татарина у нібито організації на території півострова «схованки з боєприпасами», а також звинуватила його у зв'язку з діяльністю громадського формування «Аскер».

Едем Бекіров — інвалід I групи. У чоловіка ампутована одна нога, також лікарі діагностували у Бекирова цукровий діабет. Він потребує цілодобової медичної допомоги. Попри це його незаконно утримували у кримському СІЗО майже 9 місяців.

Як відомо, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. До України в рамках звільнення повернулися 35 українців — 24 військовополонених моряка і 11 політв'язнів. Із 35 українців був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров.

У жовтні 2019 року «Центральний районний суд» Сімферополя в окупованому Криму призупинив розгляд «справи» проти кримського татарина Едема Бекірова. У травні 2020 року у Криму відновили «справу» щодо колишнього політв'язня Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ