Вступити до родини ATR

В Криму порушили «справу» проти кримського татарина нібито за «пропаганду екстремізму»

29 травня 2020, 08:40
1826

«Міський суд» Алушти 28 травня оштрафував виконуючого обов'язки голови місцевої мусульманської релігійної громади «Алушта» Руслана Емірваліева на тисячу рублів начебто за «пропаганду символіки екстремістських організацій».

ФОТО: Крымская солидарность

ФОТО: Крымская солидарность

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Відносно нього (Руслана Емірваліева — ред.) було порушено «адміністративну справу» за ст.20.3 ч.1 КпАП РФ, в зв'язку з чим він був викликаний в «прокуратуру» для дачі пояснень. Держобвинувач попросив в ході засідання штраф в розмірі 1000 рублів. «Суддя» задовольнив клопотання «слідства» і виніс обвинувальний вердикт. Підставою для порушення «справи» стали публікації на сторінці «ВКонтакте» 2016 року, на одній з яких, зокрема, зображений фотознімок хлопчика, що вказує вказівним пальцем правої руки вгору на полотно темного кольору з розташованими на ньому символами білого кольору», — йдеться у повідомленні.

Спеціаліст окупантів зробив висновок, що це символіка, яку використовує організація «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (заборонена в РФ). При цьому напис арабською мовою в матеріалах «справи» визначили як «напис на невідомій мові, невідомого характеру і змісту». Насправді в перекладі з арабської на російську ці слова означають: «Немає бога, крім Аллаха, і Мухаммад —​ посланник його», додали активісти «Кримської солідарності».

Адвокат Ліля Гемеджі заявила про те, що звинувачення є необґрунтованим, вказавши на відсутність в матеріалах «справи» дій екстремістського характеру.

«Ця «адміністративна справа», я думаю, скоріше є основою для чогось більшого, для переслідування цієї громади в цілому, для переслідування людей тут — в Алушті. Тому що перевірку ініціювали співробітники ФСБ, вони видавали перший матеріал. Співробітники ФСБ підшили до матеріалів перевірки пояснення імама Юсуфа Аширова, проти якого теж порушили «адміністративну справу» за «незаконну місіонерську діяльність», — заявила адвокат.

Нагадаємо, наприкінці квітня «суд» в окупованому Криму визнав імама Совєтського району Ділявера Халілова винним в нібито «організації незаконного мітингу» за проведення п'ятничної молитви в мечеті. Кримського татарина оштрафували на 30 тисяч рублів.

Як відомо, в окупованому Криму порушено вже кілька «справ» проти імамів. Так, в січні 2020 року стало відомо про те, що окупанти порушили «адміністративну справу» проти імама Расима Дервішева за нібито «проведення незаконної місіонерської діяльності». Його «суд» в Криму оштрафував на 5 тис. рублів. Аналогічну «адміністративну справу» також було порушено проти імама мечеті «Салгір Баба» в селі Зарічне Сімферопольського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ