Вступити до родини ATR

Кориневич в ОБСЄ нагадав про переслідування кримських татар в Криму

1 червня 2020, 16:30
1092

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич на онлайн-зустрічі Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ нагадав про викрадення, насильницькі зникнення, тортури та політично мотивовані переслідування кримських татар та українців в окупованому Криму.

ФОТО: Крымская солидарность

ФОТО: Крымская солидарность

Про це він вчергове розказав на віртуальній зустрічі Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, пише Укрінформ.

Зазначимо, що на заході обговорювалося питання безпеки в Азово-Чорноморському регіоні. Проте українська сторона нагадала про те, що не менш важливим для розуміння й оцінки російської гібридної війни проти України є масштабні та серйозні порушення Москвою міжнародного гуманітарного права в окупованому Криму.

«Згідно з повідомленнями ряду міжнародних організацій, ситуація з правами людини в окупованому Криму різко погіршилася. Звіти підтверджують наявність широкомасштабних викрадань, насильницьких зникнень, тортур, політично мотивованих переслідувань за етнічною й релігійною ознаками та дискримінації. Порушуються основні права на свободу мирних зібрань, вираження поглядів, віросповідання та освіту. Забороняються засоби масової інформації. Відбувається знищення української та кримськотатарської ідентичностей. Проводиться незаконний призов на військову службу до збройних сил РФ. Багато із цих дій держави-окупанта класифікуються як військові злочини та злочини проти людяності і підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», — наголосив Кориневич.

Докладніше про виступ представника президента України в АРК щодо безпекової ситуації в Азово-Чорноморському регіоні можна почитати тут.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ