Вступити до родини ATR

Поліція АРК оголосила підозру екс-беркутівцю за побиття українського активіста у Севастополі

3 червня 2020, 13:31
966

Слідче управління поліції АРК повідомило про підозру співробітнику російського спецпідрозділу ОМОН (раніше — працівнику підрозділу «Беркут»), який у 2016 році в Севастополі жорстоко побив кримського активіста Ігора Мовенко за використання ним української символіки.

Про це повідомляється на сайті Нацполіції у середу, 3 червня.

Зазначається, що тоді у потерпілого діагностували відкриту черепно-мозкову, струс головного мозку, перелом основи черепа, переломи орбіти, закритий перелом кісток носа.

«Встановлено, що нападник побив кримчанина на ґрунті національної ненависті, зокрема до громадян України, українських активістів, які мешкають на тимчасово окупованій території Криму, побачивши на рамі його велосипеда українську символіку. Після побиття підозрюваний повалив потерпілого на землю, зв’язав руки пластиковими стяжками та утримав в такому положенні понад три години, не даючи можливості надати йому медичну допомогу», — йдеться в повідомленні.

Українські правоохоронці повідомили окупаційному силовику про підозру за вчинення правопорушень, передбачених статтями ККУ:

— ч. 2 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на приниження національної честі та гідності, а також обмеження прав за ознаками політичних та інших переконань, поєднані з насильством);

— ч. 2 ст. 121 (умисне спричинення тяжких тілесних ушкоджень, з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості);

— ч. 1 ст.146 (незаконне позбавлення волі).

Санкція статей передбачає до 10 років позбавлення волі. Нині вирішується питання  про оголошення підозрюваного  у міжнародний розшук.

Нагадаємо, восени 2016 року в окупованому Севастополі місцевого мешканця Ігоря Мовенко жорстоко побили за використання ним української символіки. Тоді прокуратура Автономної Республіки Крим почала досудове розслідування за фактом побиття громадянина України.

Пізніше стало відомо, що проти Мовенко в окупованому Криму порушили «кримінальну справу» за кілька коментарів у соцмережах. Чоловіка звинуватили у нібито публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності. У 2019 році чоловік з родиною був змушений переїхати на материкову частину України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ