Вступити до родини ATR

Політв'язням Абдуллаєвим раз за разом продовжують терміни утримання у ШІЗО — мати

8 червня 2020, 15:29
1067

Попри те, що за російськими законами перебування у штрафному ізоляторі не може перевищувати 15 діб, політв’язень з Криму, фігурант «справи про так званий тероризм» (перша сімферопольська група) Теймур Абдуллаєв утримується у російському ШІЗО вже 2 місяці, а його брату — Узеїру Абдуллаєву — вже тричі продовжували термін утримання у спецблоці колонії у Башкортостані.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомила мати політв’язнів Діляра Абдуллаєва у своєму Facebook. Вона розказала, що напередодні мала телефонну розмову із сином Теймуром.

«Теймуру призначають термін за терміном, він з моменту прибуття у колонію — з 7 березня — безвилазно (перебуває — ред.) у ШІЗО. Мені стало відомо що Теймуру продовжили термін покарання до 20 червня, більш того в розмові з ним я дізнаюся, що він там буде знаходитися пів року. Такий пресинг людина не витримує. <...> Ще й Узеїра вже втретє видворяють у ШІЗО», — поділилася мати бранців Кремля.

Окрім цього, адвокат Едем Семедляєв повідомив, що у колонії Башкортостану оперативники з центру «Е» пропонували Теймуру Абдуллаєву відмовитися від своїх поглядів та почати співпрацювати зі слідством.

«Оперативники пропонували відмовитися від своїх поглядів, почати співпрацювати з ними, давати свідчення. Теймур Абдуллаєв відмовився. Йому натякнули, що у ШІЗО він знаходиться через те, що відмовляється давати свідчення. Прямого фізичного або морального тиску ніхто не чинив, але в камері він увесь час знаходиться один», — розповів адвокат активістам «Кримської солідарності».

У березні стало відомо, що фігурантів «справи про так званий тероризм» (перша сімферопольська група) Узеїра і Теймура Абдуллаєвих етапували у колонії російського міста Славута (Башкортостан), де вони відбуватимуть покарання.

Як відомо, у жовтні 2016 року силовики в окупованому Криму відразу у декількох районах провели обшуки у будинках кримських татар. Тоді ФСБ затримала Рустема Ісмаїлова, Еміля Джемаденова, Айдера Салєдінова, братів Узеїра і Теймура Абдуллаєвих. Їх звинуватили у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Кримських татар заарештували та згодом етапували до Росії.

У червні 2019 року суд в РФ виніс вирок фігурантам цієї «справи». А у грудні того ж року Верховний суд у Москві скоротив усім шістьом терміни ув'язнення на пів року. Так, Теймур Абдуллаєв був засуджений до 16 років і 6 місяців, Узеїр  Абдуллаєв — 12 років і 6 місяців, Рустем Ісмаїлов — 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов — 11 років і 6 місяців, Айдер Салєдінов — 11 років і 6 місяців ув’язнення у виправній колонії суворого режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ