Вступити до родини ATR

Вирішується питання про тримання під вартою Порошенка — Офіс генпрокурора

10 червня 2020, 13:58
1132

Наразі слідство вирішує питання щодо взяття під варту колишнього президента Петра Порошенка у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка у 2018 році.

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, колишньому президенту України повідомили про підозру у виданні «явно злочинного наказу». За даними слідства, Порошенко підозрюється у тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу — голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 ККУ).

За дорученням генпрокурора Ірини Венедіктової, прокурори Офісу генерального прокурора повідомили Порошенкові про підозру у приміщенні Державного бюро розслідувань.

«Наразі вирішується питання щодо обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що 10 червня п’ятий президент України Петро Порошенко прийшов на допит у Державне бюро розслідувань. Слідчі ДБР повідомили про підозру Порошенку, але його адвокат спростував вручення підозри.

Нагадаємо, 4 червня Печерський районний суд Києва надав дозвіл ДБР здійснити примусовий привід Петра Порошенка на допит 10 червня. Йшлося про кримінальне провадження, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників. Раніше Порошенко заявлялв, що ці картини він купив і законно ввіз в Україну до своєї президентської каденції — у 2012 році. 26 травня екс-президент разом із дружиною Мариною Порошенко презентували у столичному музеї Івана Гончара виставку картин, які фігурують у розслідуванні ДБР. В експозиції є роботи Івана Айвазовського, Льва Лагоріо, Вільгельма Котарбінського, Василя Тропініна, Василя Хмелюка та Іллі Рєпіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ