Вступити до родини ATR

У російському СІЗО, де утримують кримськотатарських політв'язнів, — спалах COVID-19

15 червня 2020, 17:21
940

У СІЗО №5 у Ростові-на-Дону, де утримують кримськотатарських політв'язнів, виявили спалах коронавірусу.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов, який приїхав на чергове засідання в РФ з окупованого Криму. Лише на місці він дізнався, що суд перенесли через спалах коронавірусу у СІЗО.

«Умови слідчого ізолятора, неможливість дотримання соціальної дистанції та заходів, які могли б мінімізувати ризик зараження і поширення коронавірусу, у СІЗО практично зведені до нуля. Дай Бог, аби спалах був локалізований і ніхто не постраждав. Але, знаючи реальність слідчих ізоляторів, можу сказати, що ризик зараження — величезний», — розповів адвокат у коментарі «Кримській солідарності».

Зазначимо, що сьогодні у Ростові-на-Дону мало відбутися засідання щодо фігурантів «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група). Адвокатів фігурантів цієї «справи» заздалегідь не попередили про те, що суд переноситься.

Як відомо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське (Красногвардійський район) в окупованому Криму силовики провели обшуки у трьох будинках, де проживають кримські татари. Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова після обшуку відвезли в «управління» ФСБ до Сімферополя. Їх звинуватили у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Зазначимо, що наймолодшому затриманому — Ескендер Абдулганієву — на момент затримання був 21 рік. Пізніше «суд» у Криму заарештував трьох кримських татар, їх помістили у СІЗО Сімферополя. У січні 2020 року фігурантів «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) незаконно етапували до РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ