Вступити до родини ATR

У Мінкульті пояснили, чому акторці з РФ Варнаві відкрили в’їзд до України

17 червня 2020, 14:27
1289

Міністерство культури виключило російську акторку та телеведучу Катерину Варнаву з переліку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці, за поданням Служби безпеки України.

Про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомило 17 червня на своїй офіційній сторінці у Facebook.

«Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про кінематографію», Міністерство культури та інформаційної політики здійснює дії щодо внесення змін до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці виключно на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», — йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що ця процедура «здійснюється автоматично», адже Мінкульт «не має повноважень включати/виключати когось до/з цього переліку».

У СБУ дану ситуацію ще не прокоментували.

Раніше стало відомо, що Міністерство культури України виключило з «чорного списку» російську телеведучу та акторку Катерину Варнаву, якій раніше заборонили в’їзд до країни через незаконний перетин кордону України та концерти в окупованому Криму.

Зазначимо, що очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров засудив відповідне рішення українського міністерства.

«Ще Путіна з Шойгу і Гіркіним на додачу не забудьте запросити до Києва. <...> Емоції мене зашкалюють, сказати, що обурений, це значить нічого не сказати. Можу тільки здогадуватися, яких епітетів будуть удостоєні ті, хто в черговий раз плює в обличчя всім, хто захищає територіальну цілісність України на фронті, зберігає відданість Україні в російських в'язницях, чинить опір російським окупантам в Криму», — прокоментував він наказ Мінкульту.

Нагадаємо, Катерина Варнава у 2016 виступила з концертом в окупованому Криму. Тоді у Києві заявили, що своїм приїздом на півострів вона фактично підтримала агресивну політику Кремля та була потенційно небезпечною особою для нацбезпеки України. Після внесення Катерини Варнави до «чорного списку» Мінкульту акторці заборонили в'їзд в Україну на 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ