Вступити до родини ATR

Суд у Києві 26 раз переніс засідання у справі Сейтумера Німетуллаєва

19 червня 2020, 11:05
1681

Подільський районний суд Києва у двадцять шосте відклав підготовче судове засідання у кримінальному провадженні про посягання на територіальну цілісність та недоторканість України колишнього голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва.

Про це повідомляє кореспондент АTR.ua із зали суду.

Зокрема, стало відомо, що представник прокуратури АРК не прийшов на засідання через хворобу, а адвокати Сейтумера Німетуллаєва системно ігнорують суди. Так, суддя був змушений перенести засідання на 18 серпня 2020 року.

«Без захисника і прокурора суд не може продовжити засідання. Суд визнає неможливим розпочати і продовжити підготовчий розгляд і відкладає його», — заявив суддя Подільського райсуду Києва Павло Отвіновський.

Зазначимо, що обвинувальний акт щодо Сейтумера Німетуллаєва надійшов до суду 12 жовтня 2016 року. З того часу засідання відкладали 25 разів. Раніше суд переносився, як правило, через відсутність захисників Німетуллаєва.

Як відомо, у березні 2016 року прокуратура Херсонщини повідомила про підозру екс-голові Генічеської РДА в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). За даними слідства, у серпні 2014 року Сейтумер Німетуллаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».

Також відомо, що у серпні 2019 року прокуратура АРК повідомила Німетуллаєву про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 260 КК України (створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

За даними АTR.ua, Сейтумер Німетуллаєв у 2014 році підтримав анексію Криму і втік на півострів. У тому ж році він був оголошений українською владою в розшук. У Криму Німетуллаев очолює проросійську кримськотатарську організацію «Кирим бірлігі» і активно підтримує агресивну політику Кремля. Проте у Генічеському районі Херсонщини у нього залишилася своя «імперія» — тисячі гектарів землі, готелі, ринки і «кришування» різних сфер підприємництва. Німетуллаєв втік до окупованого Крим, а його тіньові схеми і оточення й надалі працюють в Україні.

Перший кримськотатарський телеканал ATR раніше презентував фільм-розслідування про колишнього главу Генічеської РДА: «Імперія коллаборанта Сейтумера Німетуллаєва».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ