Вступити до родини ATR

Суд у РФ розпочав розгляд апеляційних скарг у ялтинській «справі про так званий тероризм»

23 червня 2020, 15:48
949

22 червня 2020 року в Апеляційному військовому суді міського округу Власиха Московської області розпочався розгляд апеляційних скарг на вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону) фігурантам «справи про так званий тероризм» (ялтинська група).

ФОТО: Крымская солидарность

ФОТО: Крымская солидарность

На судовий процес прибули дипломати із представництва Європейського Союзу, представництва Королівства Нідерландів та посольства України у Російській Федерації. Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

«Дипломати змушені були виїхати після оголошеної перерви у судовому засіданні, бо суд не забезпечив належний технічний супровід відеоконференцзв'язку із Кримським гарнізонним військовим судом, де працює захист, і з ізоляторами, в яких утримуються фігуранти справи. Вони чули тільки суддів», — розповів адвокат.

Зазначається, що на засіданні Апеляційного військового суду адвокати фігурантів «справи» просили суд дослідити фонографічні експертизи, де експерт не вказав наявність або відсутність монтажу у матеріалах сторони обвинувачення. Також захисники клопотали про допит свідків по відеоконференцзв'язку з Києва. Обидва клопотання суд відхилив.

Також повідомляється, що у СІЗО №1 у Ростові-на-Дону, де під час засідання знаходилися фігуранти «справи», впродовж усього часу не горіло світло. Політв'язні повідомили, що перегоріла лампа, тому в приміщенні темно. Сяддя не побачив у цьому проблеми і продовжив слухання.

Відомо, що згодом суддя Апеляційного військового суду міського округу Власиха Московської області оголосив перерву у засіданні до 25 червня 2020 року.

Як раніше повідомляв ATR.ua, правозахисна організація Amnesty International визнала фігурантів «справи про так званий тероризм» (ялтинська група) Емір-Усеіна Куку, Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Інвера Бекірова, Арсена Джеппарова і Рефата Алімова в'язнями сумління.

Нагадаємо, 12 листопада 2019 року Південний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів «справи про так званий тероризм» (ялтинська група) сумарно до 76 років тюремного ув'язнення у колонії суворого режиму. Так, Мусліма Алієва засудили до 19 років, Інвера Бекірова — до 18, Емір-Усеина Куку і Вадима Сірука — до 12, Рефата Алімова — до 8 і Арсена Джеппарова — до 7 років ув'язнення.

Як відомо, 12 лютого 2016 року після масових обшуків в окупованій Ялті окупанти затримали, а пізніше й заарештували шістьох мешканців Ялти: Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва і Емір-Усеіна Куку. 18 квітня того ж року були затримані Рефат Алімов і Арсен Джеппаров. Усіх шістьох чоловіків окупанти звинуватили в участі в організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Згодом фігурантів цієї «справи» незаконно етапували з окупованого Криму у Ростов-на-Дону (РФ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ