Вступити до родини ATR

Сьогодні — День кримськотатарського прапора

26 червня 2020, 10:55
1868

26 червня кримські татари відзначають День національного прапора.

Датою святкування Дня кримськотатарського прапора був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, що відбувся 26–27 червня у Сімферополі у 1991 році. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений — 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

22 липня 2012 року Курултай кримськотатарського народу V скликання доручив Меджлісу кримськотатарського народу розробити і представити для затвердження Курултаєм кримськотатарського народу VI скликання Положення «Про національний прапор кримськотатарського народу». У ньому регулюється питання опису, порядку офіційного використання і правового захисту національного прапора кримськотатарського народу.

В Офісі президента України нагадали про те, що зараз через чітку українську позицію кримські татари у нинішньому окупованому Криму зазнають переслідувань і дискримінації. А більшість кримських татар є політичними бранцями.

«В окупованому Криму через чітку проукраїнську позицію саме кримські татари зазнають переслідувань і дискримінації, кримські татари становлять більшість політичних бранців. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, брати Абдулаєви, Емір-Усеїн Куку — всі вони є справжніми в’язнями сумління, і ми зробимо все для того, щоб вони якомога швидше повернулися додому. Сьогодні по всьому Криму в повітрі майорять кримськотатарські прапори, вони нагадують мешканцям Криму про дух свободи та єдності. Єдності в боротьбі за повернення Державного прапора України в Крим, і щоб, як колись, у Бахчисараї чи Сімферополі ми знову милувався двома стягами, що майорять один поряд з іншим», — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що на телеканалі ATR сьогодні, 26 червня, о 14:00 розпочнеться марафон, присвячений Дню кримськотатарського прапора. Дивитися прямий ефір можна на сайті телеканалу або в YouTube.

Окрім того, у різних містах України 26 червня відбудуться заходи, присвячені Дню кримськотатарського прапора. Зокрема, у Києві наразі готуються до проведення церемонії підняття кримськотатарського прапора на флагштоку біля будівлі МЗС.

{gallery_1}

Також у Києві сьогодні очікується хода вулицями столиці, автопробіг та мітинг на Майдані Незалежності. На Херсонщині відбудеться церемонія підняття кримськотатарського та українського стягів на адмінмежі із Кримом, а також — автопробіг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ