Вступити до родини ATR

Кримськотатарського політв’язня у кримській психлікарні примушували проголосувати за зміни до Конституції РФ

29 червня 2020, 12:21
952

Кримськотатарського політв’язня, фігуранта «справи про так званий тероризм» (третя бахчисарайська група) Сейтумера Сейтумерова, якого незаконно утримують у психлікарні у Сімферополі, примушували взяти участь у голосуванні щодо змін до Конституції РФ. Кримський татарин відмовився, наголосивши, що він вважає себе політв’язнем і громадянином України.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це у коментарі «Кримській солідарності» повідомив адвокат кримського татарина Едем Семедляєв.

«Його перевезли в психіатричну лікарню для проходження примусової стаціонарної психіатричної експертизи 25 червня. Вже на наступний день з ним почали спілкуватися лікарі. У п'ятницю (26 червня — ред.) принесли йому папір для того, аби він висловив свою думку з приводу голосування щодо змін до Конституції», — розповів Семедляєв.

Захисник наголосив, що політв’язень відмовився від участі у голосуванні.

«Він написав, що він — політв'язень, кримський татарин і громадянин України. Що він не бажає брати участь у будь-яких голосуваннях, тим паче — у голосуванні щодо змін до Конституції Російської Федерації. Це дуже сильно обурило співробітників психіатричної лікарні. Вони попросили його переписати цю заяву без згадки про те, що він є політв'язнем, що він є кримським татарином. Проте він категорично відмовився, наголосивши на тому, що у всіх заявах з моменту арешту він це вказує і вказуватиме й надалі», — підсумував адвокат.

Як відомо, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбувається голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що цей плебісцит є незаконним.

Нагадаємо, що Сейтумер Сейтумеров є фігурантом «справи про так званий тероризм» (третя бахчисарайська справа). 11 березня 2020 року окупанти у Криму увірвалися із обшуками у будинки сімох кримських татар. Так звані «слідчі дії» проводилися у матері Сейтумера Сейтумерова — ведучого телеканалу ATR, Сейдамета Мустафаєва — стримера «Кримської солідарності», Сейтумера Сейтумерова — історика, у активістів Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова і Айдера Сулейманова. Згодом «суд» у Криму заарештував за надуманими звинуваченнями Османа та Сейтумера Сейтумерових, Амета Сулейманова і Рустема Сейтмеметова. Так, окупанти у Криму відкрили нову «справу про так званий тероризм» (третя бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ