Вступити до родини ATR

У Меджлісі назвали міжнародним злочином голосування за зміни у Конституцію РФ у Криму

30 червня 2020, 13:24
1052

Меджліс кримськотатарського народу засудив проведення голосування за зміни у Конституцію РФ в окупованому Криму. Представницький орган корінного народу Криму звернувся до міжнародних партнерів України та до представників української влади із закликом вжити заходів, аби консолідовано дати відсіч російській агресії.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це йдеться у офіційній заяві Меджлісу кримськотатарського народу, оприлюдненій Рефатом Чубаровим у Facebook.

«Організоване Російською Федерацією «загальноросійське голосування» на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя підпадає під кваліфікацію міжнародного злочину, відповідальність за вчинення якого повністю покладається на окупуючу державу — Російську Федерацію. Російські окупанти <...> примушують жителів Криму до участі у незаконному голосуванні. <...> Особливого тиску і морального терору з боку російської окупаційної влади зазнають керівники і співробітники установ освіти, охорони здоров'я, працівники комунальних підприємств, представники малого та середнього бізнесу. Форми тиску — шантаж, погрози, звільнення з роботи, підкуп», — йдеться у заяві.

Також Меджліс закликає ООН, Європейський Союз, Раду Європи, ОБСЄ, парламенти і уряди держав-партнерів України до посилення міжнародного політичного, дипломатичного та економічного тиску на Росію.

«Меджліс кримськотатарського народу закликає президента України, Верховну Раду України, Кабмін терміново вжити заходів, спрямованих на подальшу консолідацію міжнародного співтовариства у відсічі російської агресії та у відновленні територіальної цілісності Української держави», — наголосили у представницькому органі кримських татар.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві закордонних справ України заявили, що проведення даного плебісциту на окупованому півострові є незаконним.

Як відомо, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбувається голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ