Вступити до родини ATR

Запуск руху вантажних потягів «Кримським мостом»: МЗС звернеться до Міжнародного трибуналу

1 липня 2020, 16:24
908

Україна звернеться до Міжнародного морського трибуналу щодо незаконного запуску Росією вантажного залізничного сполучення через «Кримський міст».

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар у коментарі Укрінформу. Зокрема, вона нагадала, що «Кримський міст» є незаконною спорудою.

«Його було побудовано всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року. Не було отримано згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва», — заявила вона.

За її словами, Київ проситиме Арбітражний трибунал, який веде справу щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права, розглянути також питання законності будівництва і продовження робіт щодо функціонування цього мосту.

«На нашу думку, ці дії лише загострюють спір, про що буде поінформовано трибунал», — додала дипломат. 

Джеппар наголосила, що завдяки координації санкційної політики української сторони з міжнародними партнерами у липні 2019 року Рада ЄС запровадила санкції проти шести російських компаній, які брали участь у будівництві мосту. Окрім того, у серпні 2019 року Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США оновило списки фізичних та юридичних осіб, яким забороняється відвідувати країну та вести бізнес з американськими компаніями чи громадянами. У серпні 2019 року санкції щодо шести компаній, причетних до будівництва «Кримського мосту», запровадив також уряд Великої Британії.

Нагадаємо, 30 червня окупанти у Криму запустили незаконне вантажне залізничне сполучення між анексованим півостровом і Росією.

Як повідомляв ATR, окупанти торік у жовтні запустили рух вантажних автомобілів по незаконно побудованому «Кримському мосту». А у травні 2019 року в окупованому Криму відбулося офіційне відкриття автомобільної частини моста через Керченську протоку. У грудні минулого року по ньому проїхав перший пасажирський поїзд, який прямував за маршрутом Санкт-Петербург — Севастополь.

Зазначимо, що міст, довжиною 19 кілометрів, з'єднує окупований півострів і Краснодарський край (РФ). «Кримський міст» почали будувати у квітні 2015 року, вартість будівництва склала 6,9 мільярди рублів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ