Вступити до родини ATR

МЗС висловив протест у зв'язку із візитом «делегації» євродепутатів у Крим

2 липня 2020, 09:30
756

Міністерство закордонних справ України висловило протест з приводу візиту депутатів Європарламенту в окупований Крим.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС.

«Цей візит здійснюється з порушенням українського законодавства щодо доступу до тимчасово окупованої території та не має офіційного статусу. МЗС також засуджує участь депутатів у спостереженні за так званим «голосуванням» за поправки до Конституції РФ, результати якого на території тимчасово окупованої АР Крим і м.Севастополь є юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством», — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що усі голосування, які проводяться РФ на тимчасово окупованій території, складають грубе порушення принципів міжнародного права.

«Всі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму особи, в тому числі згадані особи (член Комітету у закордонних справах, президент Асоціації «Франко-російський діалог» Тьєррі Маріані, а також окремі громадяни Німеччини, Швеції та Болгарії — ред.) будуть нести відповідальність згідно з законодавством України», — наголосили у МЗС.

Окрім того, Київ закликав міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію, в тому числі ввести персональні санкції проти організаторів даного плебісциту у Криму.

Нагадаємо, що 30 червня на запрошення окупантів до Криму прибула «делегація» французьких та німецьких євродепутатів для спостереження за незаконним голосуванням щодо змін у Конституцію РФ у Криму. Згодом у Європейському парламенті заявили, що не уповноважували жодного свого представника ані спостерігати, ані коментувати це незаконне голосування.

Як повідомляв ATR.ua, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбулося голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року.

Зазначимо, що окупанти у Криму 2 липня офіціально відзвітували про те, що нібито понад 90% кримчан, які взяли участь в голосуванні, підтримали поправки до Конституції Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ