Вступити до родини ATR

В Європарламенті застерегли Україну від політичного переслідування Порошенка

2 липня 2020, 12:23
790

Депутати Європарламенту, члени неформальної групи друзів європейської України оприлюднили заяву про неприпустимість політичного переслідування опонентів в Україні.

ФОТО: Європейська солідарність

ФОТО: Європейська солідарність

Як повідомляє «Європейська правда», відповідну заяву оприлюднили 1 липня, коли відбулося засідання Печерського суду у справі проти п'ятого президента Петра Порошенка.

«Нас турбують постійні спроби зловживання українською судовою системою для політично мотивованого переслідування політичних опонентів», — йдеться у заяві.

Євродепутати нагадали, що мирний перехід влади в Україні після парламентських і президентських виборів минулого року був високо оцінений Європейським Союзом і його державами-членами.

«Нинішні спроби переслідування політичних опонентів створюють ризик відкоту демократії, що відповідає інтересам третіх сторін, які прагнуть поставити під загрозу євроінтеграційні реформи в Україні», — зазначили євродепутати.

Нагадаємо, напередодні у Печерському суді Києва відбулося чергове засідання у справі п'ятого президента України Петра Порошенка про призначення Сергія Семочка заступником голови Служби зовнішньої розвідки. Суд переніс на 8 липня обрання запобіжного заходу Порошенку.

Раніше в Офісі генерального прокурора заявили, що колишньому президенту України повідомили про підозру у виданні «явно злочинного наказу». За даними слідства, Порошенко підозрюється у тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу — голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 ККУ).

Зазначимо, що Сергій Семочко обіймав посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки з 31 липня 2018 року по 12 квітня 2019 року. За даними журналістського розслідування, Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини — російське громадянство та бізнес в окупованому Криму. Окрім того, згідно з даними розслідування, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ