Вступити до родини ATR

РФ продовжує переслідувати кримських татар та українців у Криму — місія США при ОБСЄ

6 липня 2020, 16:25
1072

Виконуюча обов’язки політичного радника місії США при ОБСЄ Лейн Дарнелл Баль розповіла про триваючі репресії Росії проти кримських татар та українців в окупованому Криму.

Про це вона заявила під час свого виступу на заході Постійної Ради ОБСЄ у Відні, повідомляється на сайті місії США.

«У Криму російська окупаційна влада нехтує правами кримських татар та інших українців, які вже шість років живуть у атмосфері цькування, арештів, затримань та викрадень. Наразі Росія утримує понад 80 політв'язнів з Криму, більшість з яких — кримські татари. Ми стежимо за процесом щодо 69-річного керівника кримськотатарського регіонального Меджлісу у Судаку Ільвера Аметова. Йому загрожує до чотирьох років позбавлення волі за зберігання іржавої зброї часів Другої світової війни, яку знайшли під час обшуку його будинку. Ми засуджуємо застосування радянської каральної психіатрії проти кримськотатарських політв'язнів», — наголосила дипломат.

Також Лейн Дарнелл Баль звернула увагу на те, що Росія мілітаризувала український півострів, зібравши там ядерні літаки, ракети та боєприпаси.

«Ми вимагаємо, щоб Росія припинила окупацію Криму, негайно звільнила усіх українців, яких вона несправедливо ув'язнила, та вивела свої війська зі сходу України та Криму», — додала представниця США.

Як повідомляв ATR.ua, раніше Постійне представництво президента України в АРК нарахувало 94 політично мотивовані «кримінальні справи» в окупованому Криму, у 72-х з яких фігурують кримські татари.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ