Вступити до родини ATR

ЄС вимагає від РФ припинити переслідування кримських татар

9 липня 2020, 16:51
1502

Європейський Союз засудив останні затримання кримських татар в окупованому Криму, назвавши їх незаконними.

Про це йдеться в офіційній заяві ЄС.

«7 липня 2020 року семеро людей, переважно кримські татари, були затримані на півострові Крим за їхню начебто політичну діяльність. ЄС вважає їхнє затримання політично мотивованим та незаконним через те, що воно було проведене в рамках російського законодавства російською «владою» на території України, що незаконно з погляду міжнародного права», — заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

За його словами, Євросоюз не визнає дії російського законодавства на території окупованого Криму та очікує, що всіх незаконно затриманих громадян України буде негайно звільнено.

«ЄС очікує, що Росія припинить чинити тиск на спільноту кримських татар. На півострові має бути гарантоване дотримання міжнародних стандартів в сфері прав людини», — додали в ЄС.

Як повідомляв ATR.ua, вранці 7 липня 2020 року окупанти у Криму влаштували чергову облаву на кримських татар. Силовики провели обшуки за сімома адресами у будинках кримських татар та етнічних росіян-мусульман у Красногвардійському, Сімферопольському, Бахчисарайському районах та у місті Алушта. Активісти спочатку повідомляли, що шістьох осіб після «слідчих дій» забрали до «управління» ФСБ у Сімферополі. Так, затримали: Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф'янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова та Вадима Бектемірова. Згодом стало відомо, що унаслідок облави ФСБ 7 липня окупанти затримали ще одного кримського татарина — мешканця Алушти Зекір’ю Муратова. Іншого кримського татарина — Ділявера Меметова, — у якого також 7 липня відбувся обшук, силовики оголосили в розшук. Зазначимо, що усім затриманим окупанти закидають «організацію діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації».

7 липня  «Київський районний суд» Сімферополя відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року етнічного росіянина-мусульманина, інваліда першої групи по зору Олександра Сізікова, якого окупанти затримали під час облави. 8 липня «Київський райсуд» Сімферополя арештував Зекір'ю Муратова, Ісмета Ібрагімова та Вадима Бектемірова до 2 вересня. 9 липня окупанти відправили за ґрати до 9 вересня також Сейрана Хайретдінова та Аліма Суф'янова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ