Вступити до родини ATR

Суд в РФ заборонив свідкам у «справі про так званий тероризм» давати свідчення кримськотатарською

16 липня 2020, 09:31
985

У Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону свідки захисту у «справі про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) клопотали про дачу свідчень рідною кримськотатарською мовою. Суддя ці клопотання відхилив.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Як повідомляють активісти «Кримської солідарності», напередодні у Південному окружному військовому суді троє свідків захисту у «справі про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа) давали свідчення.

«Перший свідок захисту — Заїр Смедля. Це голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу, який висловив бажання давати свідчення на користь підсудних. Він вирішує спілкуватися через перекладача. Суддя Зубаїров просить його давати свідчення російською, тому що судочинство у «справі» у військових судах відбувається саме російською. Відмову давати свідчення російською суд обіцяє сприйняти як відмову від дачі показань в цілому», — повідомляють активісти.

Заїр Смедля на суді заявив, що суддя позбавив його конституційного права.

Другий свідок захисту Шевкет Меметов — журналіст, екс-голова Комітету Автономної Республіки Крим з інформації. Він також хотів давати свідчення кримськотатарською, але суд йому відмовив.

Окрім них, на суді виступив і третій свідок захисту — 82-річний ветеран кримськотатарського національного руху Ізет Ізедінов.

«Здається, що слухаючи його, пом'якшав навіть суддя Зубаїров. За попередні 50 судів він вже встиг запам'ятатися всім учасникам процесу своїм крутим норовом і зухвалою тактикою ведення засідань», — розповіли активісти «Кримської солідарності».

{gallery_1}

Раніше також повідомлялося, що адвокати фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) підготували понад 50 свідків з боку захисту. У Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону триває судовий процес над кримськими татарами.

Як відомо, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шість осіб: Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов, Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен (Сулейман) Асанов і Ернест Аметов. Кримських татар звинувачують у «терористичній діяльності». Марлена Асанова окупанти мають намір «судити» як організатора «терористичної діяльності. Решту — як учасників.

Під час обшуків 21 травня в Криму були затримані і пізніше заарештовані один з координаторів «Кримської солідарності» Сервер Мустафаєв та активіст Едем Смаїлов. Кримських татар включили в «справу про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ