Вступити до родини ATR

Під Верховною Радою відбувається мітинг проти антиукраїнського мовного закону

16 липня 2020, 11:59
906

16 липня під будівлею Верховної Ради відбувається мітинг проти розгляду парламентом законопроєкту нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського, який пропонує скасувати з 1 вересня 2020 року перехід учнів 5–11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання.

ФОТО: Ukrinform

ФОТО: Ukrinform

Як повідомляє Укрінформ, на площі під парламентом знаходиться понад 1000 осіб, водночас люди продовжують підходити під будівлю Верховної Ради.

Люди тримають у руках українські прапори, дехто одягнений у вишиванки, у багатьох — захисні маски з вишивкою.

{gallery_1}

Зазначимо, що у законопроєкті Максима Бужанського йдеться про те, що перехід російськомовних середніх класів на навчання українською з 1 вересня 2020 року буде скасовано. Документ також знижує об'єм української: замість 80% буде 20% — у п'ятому-восьмому класі, 40% — у дев'ятому, 60% — в старших класах.

Відомо, що очільник Меджлісу кримськотатарського народу закликав українців приєднатися до цього протесту.

Раніше перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко на погоджувальній раді висловив ініціативу фракції включити до порядку денного законопроєкт №2362 Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти». Голова парламенту Дмитро Разумков тоді зазначив, що цей законопроєкт може бути винесений на голосування 17 липня.

Зазначимо, що минулого тижня Рефат Чубаров виступив у Конституційному суді Україні, де розглядалося подання 51 народного депутата про відповідність Основному закону України закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Очільник Меджлісу відповів на закиди екс-нардепів, які заявили про те, що мовний закон нібито дискримінує російську нацменшину в Україні і про те, що кримськотатарській мові у країні надаються «нерівноправні привілеї».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ