Вступити до родини ATR

Апеляційний суд в РФ залишив у СІЗО вісьмох кримськотатарських політв'язнів

17 липня 2020, 10:15
1494

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у місті Сочі розглянув апеляційні скарги адвокатів і залишив під арештом вісьмох політв'язнів, фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група).

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Як повідомили адвокати кримськотатарських політв'язнів, Різа Ізетов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Тофік Абдулгазієв, Джеміль Гафаров, Фарход Базаров, Владлен Абдулкадиров і Яшар Муедінов залишаться у СІЗО ще на два місяці — до 15 вересня.

«Хлопці заявили, що вважають себе політичними в'язнями, що їхні кримінальні справи політично мотивовані. Про те, що вони є громадянами України, що стосовно них має діяти четверта Женевська конвенція. Всі доводи, зазначені адвокатами в апеляційних скаргах, всі доводи, які ми висловили в процесі засідання, суд не почув і залишив постанову Верховного суду республіки Крим від 10 червня у силі», — розповів адвокат Едем Семедляєв.

Адвокат Сергій Легостов повідомив, що у його підзахисного Фархода Базарова після судового засідання у червні погіршився стан здоров'я.

«Був стрибок тиску. Йому надали допомогу. Зараз він знаходиться в восьмимісний камері. Розповів випадок, коли 3–4 дня у камері з крана йшла вода, непридатна для пиття. Її неможливо було пити», — наголосив захисник.

Напередодні адвокат Рифат Яхін також розповів, що на його підзахисного — кримськотатарського політв’язня Джеміля Гафарова — у кримському СІЗО чиниться психологічний і моральний тиск, через що у кримського татарина погіршується стан здоров'я.

Як повідомляв ATR.ua, в результаті облави ФСБ на кримських татар в Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх 23 кримських татар. Деяких з них незаконно етапували до Росіїї, деякі — утримуються у кримських ізоляторах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ