Вступити до родини ATR

У політв'язня Гафарова погіршився стан здоров'я через утиски у СІЗО — адвокат

16 липня 2020, 14:35
1481

Адвокат кримськотатарського політв’язня Джеміля Гафарова повідомив, що на його підзахисного у кримському СІЗО чиниться психологічний і моральний тиск, через що у кримського татарина погіршується стан здоров'я.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомив адвокат політв’язня Рифат Яхін.

«Джеміль Гафаров повідомляє про постійні необґрунтовані звинувачення з боку оперативників СІЗО Криму про те, що нібито кимось в камері засовуються штори на чиїхось нарах, і за це має нести відповідальність саме Гафаров. Окрім того, Гафаров повідомив про те, що його звинувачують у зберіганні сухарів для виробництва самогону в СІЗО — це при тому, що Гафаров є віруючим мусульманином. На підставі цього необґрунтованого звинувачення відбувається незаконний психологічний і моральний тиск на інваліда II групи, в результаті чого, крім відсутності належної медичної допомоги, додатково створюються умови для погіршення стану здоров'я підзахисного шляхом незаконного тиску і придушення волі в умовах СІЗО», — заначив захисник.

Зазначимо, що напередодні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вкотре закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ через відмову надавати політв’язням з окупованого Криму належну медичну допомогу. Зокрема, йшлося про кримського татарина Джеміля Гафарова.

Раніше стало відомо, що фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Джеміль Гафаров, який має ІІ групу інвалідності, перебуває у критичному стані. Також відомо, що Гафаров неодноразово скаржився на загострення хвороби нирок, проблеми з кишечником, серцем і вухом. Крім того, українського політв'язня турбував постійний кашель. Однак медичну допомогу в кримському СІЗО йому не надавали. Також повідомлялося, що кримського татарина насильно утримували у психіатричній лікарні в окупованому Криму.

Як повідомляв ATR.ua, в результаті облави ФСБ на кримських татар в Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». Серед них був і Джеміль Гафаров. 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх 23 кримських татар. Деяких з них незаконно етапували до Росіїї, деякі — утримуються у кримських ізоляторах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ