Вступити до родини ATR

У МЗС заявили про готовність стратегії деокупації Криму: документ не є публічним

24 липня 2020, 16:55
1855

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар заявила, що Україна підготувала стратегію деокупації Криму, але наразі документ не є публічним.

ФОТО: Ukrinform

ФОТО: Ukrinform

Про це вона розповіла в ефірі телеканалу «ДОМ».

«Ми розробили документ «Стратегія деокупації Криму». Він не є публічним на цей час, тому що ми вважаємо, що в таких питаннях повинні бути документи ширшого масштабу», — зазначила перша заступниця очільника МЗС.

За словами Джеппар, підготовлений документ — лише частина великої стратегії деокупації.

Вона також повідомила про плани українського МЗС створити міжнародний комунікаційний майданчик з питань Криму.

«Якщо говорити про наші зусилля, вони будуть спрямовані на створення майданчика, присвяченого Криму, тому що на це є дуже великий запит. Коли ми говоримо про Донбас, у нас так чи інакше є різні форми комунікації, дискусії про майбутнє Донбасу. Це і «Нормандія», це і «Мінський формат», тобто у нас є трек міжнародної уваги до цього питання. Однак, коли ми говоримо про Крим, на жаль, реакція світової спільноти — вона досить фрагментарна», — зазначила Еміне Джеппар.

Зазначимо, що під час робочого візиту до Брюсселя прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з Високим Представником ЄС Жозепом Боррелем безпекову ситуацію в анексованому Криму, питання деокупації та мілітаризації півострова. Зокрема, Шмигаль повідомив про те, що МЗС фіналізувало концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму — Міжнародної платформи «Крим — це Україна».

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ