Вступити до родини ATR

Окупанти знищують українську православну громаду в Криму — представництво президента в АРК

5 серпня 2020, 12:25
1493

Постійне представництво президента України в АР Крим засудило відмову Верховного суду РФ переглянути рішення окупаційних «судів» Криму щодо виселення української православної громади з головного храму ПЦУ у Сімферополі.

Відповідну заяву зробили у представництві Зеленського в АРК.

У відомстві наголосили, що 4 серпня Верховний суд Росії відмовився переглядати рішення окупаційних «судів» Криму щодо виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в Сімферополі.

«По суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму. Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди постановили ще влітку 2019 року. Одночасно влада РФ намагаються знести каплицю в Євпаторії. За тиждень до цього архієпископ Климент отримав вимогу від судових приставів розібрати каплицю», — прокоментував адвокат Сергій Заєць.

У представництві додали, що вони засуджують чергові порушення держави-окупанта Російської Федерації проти Кримської єпархії Православної церкви України та її віруючих.

«Рішення суду, спрямоване на виселення єпархії з кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги, є втіленням політики держави-окупанта з витіснення Української церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова», — зазначили у Зеленського.

Як відомо, раніше «Арбітражний суд» Криму зобов'язав передати у користування «Міністерству майнових відносин» Криму приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги, де раніше проводила богослужіння Кримська єпархія УПЦ (КП), яка перейшла в Православну церкву України (ПЦУ). Після цього, за словами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, Кафедральний собор у Сімферополі розграбували. Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти РФ за розграбування собору у Сімферополі.

Окрім того, наприкінці липня архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову «служби судових приставів» окупованого Криму про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ