Вступити до родини ATR

Причиною вибуху в Бейруті стала селітра з судна, що належить росіянину — ЗМІ

5 серпня 2020, 12:55
1878

Аміачну селітру (нітрат амонію), яка вибухнула 4 серпня під час зварювальних робіт в Бейруті, у 2014 році конфіскували з судна під назвою Rhosus, яке належить російському підприємцю, уродженцю Хабаровська Ігорю Гречушкіну.

Фото: AFP

Фото: AFP

Про це стало відомо під час засідання Вищої ради з оборони, яке відбулося вранці 5 серпня, повідомляє ліванський телеканал LBCI.

Раніше цю ж версію частково підтвердив ліванський премʼєр-міністр Хасан Діабі.

«Факти про цей небезпечний вантаж, що зберігався з 2014 року, тобто шість років, ми зберемо. Я проконтролюю хід цього розслідування», — заявив він.

Як повідомляє «Медіазона»,  судно Rhosus, яке перевозило під прапором Молдови 2 750 тон селітри з грузинського Батумі в Мозамбік, у вересні 2013 року зробило незаплановану зупинку в Бейруті через неполадки на борту. Інспекція, яка піднялася на борт, заборонила кораблю залишати порт через численні порушення. Пізніше вантаж — 2 750 тон аміачної селітри — був конфіскований. Конфісковану селітру повинні були знищити, але вона зберігалася на складі з 2014 року. Як повідомляє LBCI, під час недавньої перевірки влада виявила, що потрапити на склад з небезпечними хімічними речовинами можна безперешкодно через проломи в паркані.

Повідомляється, що судно Rhosus належить кіпрській компанії Teto Shipping Ltd. Її власник —  уродженець російського Хабаровська Ігор Гречушкін. Зараз він проживає на Кіпрі. Компанія Teto Shipping Ltd припинила своє існування у вересні 2014 року.

Нагадаємо, ввечері 4 серпня в порту ліванської столиці Бейрут пролунали два потужних вибухи. Вибухова хвиля була такою потужною, що вибила вікна в домах по всьому місту. На місці події почалася сильна пожежа. Спочатку влада заявила, що в порту Бейрута вибухнуло судно, навантажене піротехнікою. Пізніше міністр внутрішніх справ Лівану повідомив, що причиною вибуху може бути склад з великою кількістю нітрату амонію. За останніми даними, внаслідок трагедії загинули 78 людей, постраждали щонайменше 4 тисячі людей.

У МЗС України заявили, що наразі немає інформації про постраждалих громадян України під час вибуху у столиці Лівану.

Також відомо, що після засідання Вищої ради оборони Лівану у зв'язку з вибухом в порту ліванської столиці, влада оголосила Бейрут зоною лиха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ