Вступити до родини ATR

Протести у Білорусі: правозахисники повідомляють про першого загиблого протестувальника

10 серпня 2020, 11:35
948

Станом на ранок 10 серпня білоруський правозахисний центр «Вясна» повідомляє про одного загиблого та щонайменше 213 затриманих під час акцій протесту у країні 9 серпня.

ФОТО: Telegram-канал «Білорусь головного мозку»

ФОТО: Telegram-канал «Білорусь головного мозку»

У ніч на 10 серпня чоловік отримав черепно-мозкову травму, несумісну з життям, після наїзду спецтехніки на проспекті Переможців, йдеться у повідомленні на сайті центру «Вясна». Відомо, що МВС Білорусі спростовує це повідомлення.

Також, за даними правозахисників, щонайменше 110 людей було затримано у Мінську: понад 40 — на виборчих дільницях або біля них (більшість із них — спостерігачі), більш ніж 70 — під час протесту. В областях затримано понад 15 спостерігачів, а також мітингувальників і журналістів, зокрема: у Гомелі, Барановичах, Гродні, Вітебську, Могилеві, Молодечні, Щучині, Бобруйську, Мяделі, Полоцьку та інших містах.

Окрім того, за даними «Вясни», у мінських лікарнях залишаються десятки постраждалих учасників акції. Правозахисники мають інформацію, що два відділення військового шпиталю зайняті пораненими.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Як повідомив напередодні національний екзит-пол, діючий президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах 79,7% голосів виборців. Прихильники опозиційної кандидатки Світлани Тихановської у відповідь на офіційні результати вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах Білорусі. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями.

Зазначимо, що ЦВК Білорусі 10 серпня оголосила результати виборів президента. За офіційними даними, за Олександра Лукашенка проголосували 4 652 423 виборця — 80,23%, за Світлану Тихановську голоси віддали 574 312 осіб — 9,90%. 6,02% білорусів проголосували проти всіх. Відомо, що у штабі Тихановської заявили про невизнання попередніх підсумків виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ