Вступити до родини ATR

Чубаров вимагає від керівництва України поновити консультації з Меджлісом з приводу питань, пов’язаних із Кримом

12 серпня 2020, 14:25
1086

У Меджлісі кримськотатарського народу заявили, що ухвала Кабміну щодо закриття КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом порушує права українців, викликає обурення у мешканців півострова і дискредитує уряд України. Так, у Меджлісі закликали керівництво країни поновити практику проведення консультацій з представницьким органом кримськотатарського народу.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Голова Меджлісу Рефат Чубаров оприлюднив офіційне звернення представницького органу кримськотатарського народу до прем’єр-міністра та членів Кабміну України через рішення уряду закрити пропускні пункти на адмінмежі з окупованим Кримом до 30 серпня.

«Припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї <...> позбавило громадян України, особливо тих, хто проживає на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можливості користуватися правами громадянина, гарантованими Конституцією і законами України. Подібне ставлення влади до власних громадян, особливо тих,  хто проживає на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, викликає обурення людей та дискредитує уряд України», — йдеться у зверненні.

Так, у представницькому органі кримськотатарського народу вимагають від керівництва країни поновити консультації з Меджлісом щодо питань, пов’язаних з окупацією Криму та мешканцями півострова.

«З метою забезпечення органами виконавчої влади України ефективного вирішення питань, пов’язаних з тимчасово окупованим Кримом та його мешканцями, та уникнення у подальшому ситуацій, коли грубо порушуються права громадян України, вимагаємо відновити практику проведення системних консультацій та зустрічей між керівництвом Кабміну України, членами Кабміну та єдиним вищим представницьким органом кримськотатарського народу — Меджлісом кримськотатарського народу», — наголошується у зверненні.  

Нагадаємо, що з 9 серпня Україна закрила контрольно-пропускні пункти в'їзду-виїзду на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на позачерговому засіданні уряду 8 серпня. Згідно з ухвалою уряду, КПВВ будуть закриті до 30 серпня. В Кабміні заявили, що це рішення спрямоване на запобігання розповсюдження на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Після цього члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти та правозахисники заявили про порушення прав українців, які живуть в окупованому Криму та наголосили на необхіності відмінити цю ухвалу уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ