Вступити до родини ATR

Рік тому відбувся масштабний обмін утримуваними особами між Україною і РФ

7 вересня 2020, 08:41
520

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами у форматі «35 на 35». Серед 35 українців був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров.

Едем Бекіров (7 вересня 2019 рік)

Едем Бекіров (7 вересня 2019 рік)

Про минулорічний обмін у Facebook згадав екс-політв’язень Олег Сенцов, який був серед звільнених українців.

«7 вересня. День, заради якого треба було жити. День, якого чекали більше, ніж п’ять років. День, який бажають пережити ще сотні українців, які досі знаходяться в полоні. Дякую усім, хто не забував про нас усі роки ув’язнення, боровся та витягнув з російських тюрем», — зазначив він.

Як відомо, 7 вересня 2019 року Росія видала Україні 24 моряків, захоплених у листопаді 2018 року поблизу Керчі. Серед 35 українців був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров. Також у списку на обмін тоді були: Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Олексій Сизонович. Росії в рамках обміну було також видано 35 осіб: 11 з них були помилувані, 19-ом скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. 

Нагадаємо, Едем Бекіров був затриманий на адмінкордоні з окупованим Кримом 12 грудня 2018 року. Пізніше ФСБ звинуватила кримського татарина у нібито організації на території півострова «схованки з боєприпасами», а також звинуватила його у зв'язку з діяльністю громадського формування «Аскер». Едем Бекіров — інвалід I групи. У чоловіка ампутована одна нога, також лікарі діагностували у Бекірова цукровий діабет. Він потребує цілодобової медичної допомоги. Попри це його незаконно утримували у кримському СІЗО майже 9 місяців.

Раніше повідомлялося, що українська сторона в рамках підготовки до чергового засідання Тристоронньої контактної групи у вересні 2020 року передала в ОБСЄ оновлений список для взаємного звільнення утримуваних осіб.

Наприкінці серпня 2020 року президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Очільники держав говорили про необхідність звільнення кримськотатарських політв’язнів, яких незаконно утримують на території РФ та в окупованому Криму. У розмові із президентом Туреччини президент України заявив, що до нового списку на обмін утримуваними особами увійшло понад 20 кримських татар, яких незаконно утримує Росія. Серед них — політв’язень Руслан Сулейманов, чий трирічний син нещодавно загинув в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ