Вступити до родини ATR

Полозов у річницю обміну: Росія не припинить затримання та катування у Криму

7 вересня 2020, 13:57
678

Адвокат Микола Полозов заявив, що динаміка нових затримань українців і кримських татар, а також фабрикація «справ» проти них є невтішною. Без стратегії захисту прав українців ця ситуація не зміниться.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це 7 вересня, у річницю масштабного обміну утримуваними особами між РФ і Україною, написав адвокат Микола Полозов у своєму Facebook.

«На жаль, за минулий рік кількість українських політв'язнів збільшилася. Після «великого обміну» у вересні 2019 року в російських в'язницях на материку і в окупованому Криму утримувалося 113 осіб. Сьогодні — 135. Сотня з них — це кримські татари. Навіть за російськими мірками масові обшуки і затримання в Криму є незвичайним явищем. Майже рік взагалі не повідомлялося про жодний прогрес у переговорному процесі щодо звільнення утримуваних Росією українських політв'язнів», — зазначив адвокат.

Полозов додав, що тільки минулого місяця у Києві знову заговорили про обмін.

«Кожен з українських політв'язнів вірить і сподівається на те, що він потрапить у список і це дасть йому шанс на свободу. Ніхто з них не вірить у російську систему правосуддя, всі розуміють, що єдиний спосіб повернутися до своїх близьких — це політичні домовленості про звільнення українських політв'язнів», — наголосив він.

Окрім того, Микола Полозов звернув увагу на те, що без чіткої стратегії захисту прав українців кількість кандидатів на обмін зростатиме.

«Цілком очевидно, що динаміка захоплень нових заручників і фабрикація подібного роду справ — невтішна. Людей продовжуватимуть затримувати, мучити у СІЗО і колоніях, особливо — в окупованому Криму. Без виразної стратегії захисту прав своїх громадян від агресії російських силових структур ці захоплення будуть постійно повторюватися у замкнутому циклі. Звільнити українських політв'язнів можна буде тільки розірвавши це порочне коло», — підсумував адвокат.

Нагадаємо, рік тому відбувся масштабний обмін утримуваними особами між Україною і РФ. Серед 35 українців був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ