Вступити до родини ATR

«Справа» Джемілєва: «суд» у Криму допитав свідка обвинувачення

10 вересня 2020, 14:22
650

«Армянський міський суд» в окупованому Криму допитав свідка обвинувачення — Мубеіна Небієва — у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це повідомив його захисник Микола Полозов. Він зазначив, що Небієв 3 травня 2014 року приїхав на Херсонщину, аби зустріти лідера кримськотатарського народу.

«Вранці 3 травня Мубеін Небієв приїхав на місце, він побачив, що зустріти Мустафу Джемілєва приїхало багато людей, не менше тисячі осіб. Люди поводилися мирно, жодних агресивних дій не здійснювали. Крім них, також там знаходилися невідомі люди у формі кольору хакі, деякі були озброєні автоматами. Ніяких пізнавальних знаків на формі свідок не бачив», — написав Полозов у своєму Facebook.

Також свідок повідомив, що на Херсонщині він бачив людину, схожу на Мустафу Джемілєва, але той не робив жодних спроб, спрямованих на просування в бік Армянська.

«Також свідок показав, що в тій місцевості були відсутні будь-які знаки, що вказують на наявність поблизу державного кордону РФ, була відсутня контрольно-слідча смуга. Також були відсутні будь-які свідчення наявності там пункту пропуску через кордон», — розповів адвокат.

Наступне засідання у «справі» Джемілєва призначене на 11 вересня, початок о 9:30.

Нагадаємо, 24 липня «Армянський міський суд» в окупованому Криму оголосив обвинувальний висновок у «кримінальній справі» Мустафи Джемілєва.

Як відомо, у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Як повідомляв ATR.ua, раніше Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ