Вступити до родини ATR

«Справа» Джемілєва: свідок обвинувачення заплутався у своїх свідченнях

17 вересня 2020, 13:24
878

«Армянський міський суд» в окупованому Криму 17 вересня допитав ще одного свідка обвинувачення у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це повідомили активісти «Кримської солідарності», які були на засіданні, яке сьогодні відбулося у відкритому режимі.

Зокрема, «суд» допитав свідка обвинувачення Якуба Сулейманова, який працює водієм таксі.

Свідок розповів, що навесні 2014 року (нагадаємо, що Мустафу Джемілєва звинувачують у вчиненні «правопорушення» у 2015 році) кілька мешканців Криму попросили його відвезти їх до Армянська. Сулейманов нібито не знав, що там відбувається акція на підтримку лідера кримськотатарського народу, якому заборонили в’їзд до окупованого Криму. Окрім того, свідок на «суді» сказав, що не бачив там Мустафу Джемілєва.

Захисник Джемілєва Микола Полозов, зі свого боку, наголосив, що свідок обвинувачення не зміг підтвердити частини своїх свідчень. Він уточнив, що раніше Сулейманов свідчив про те, що він бачив лідера кримськотатарського народу на акції у Армянську, а на «суді» підтвердити це не зміг.

Нагадаємо, 24 липня «Армянський міський суд» в окупованому Криму оголосив обвинувальний висновок у «кримінальній справі» Мустафи Джемілєва.

Як відомо, у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Як повідомляв ATR.ua, раніше Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ