Вступити до родини ATR

Фонд Джорджа Клуні засудив РФ через тривалі вироки кримським татарам

17 вересня 2020, 13:50
759

Фонд голлівудського актора Джорджа Клуні «За справедливість» (Clooney Foundation for Justice) розкритикував вирок російського суду фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа).

Про це йдеться у заяві фонду на офіційному сайті.

«Суд поспішив ухвалити несправедливий звинувачувальний вирок, засудивши сімох з восьми фігурантів справи до тривалих термінів ув'язнення — від 13 до 19 років з подальшим обмеженням свободи. У той час як у звинувачення на представлення своєї версії справи було шість місяців, обвинуваченим для цього дали менше двох місяців. Крім того, суд відхилив клопотання захисту про виклик свідків, що мають для неї значення, на тій підставі, що вони не будуть свідчити про «протиправні дії підсудних», що суперечить принципу презумпції невинуватості та права підсудних викликати свідків на свій захист», — заявили у Клуні.

Раніше Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неправомірне рішення російського суду щодо вироку сімом громадянам України. Відомство закликало світову спільноту відреагувати на черговий «ганебний» вчинок РФ.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним та звільнили в залі засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ