Вступити до родини ATR

Омбудсмен закликає РФ надати медичну допомогу кримськотатарським політв'язням

22 вересня 2020, 08:36
493

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової через порушення прав кримськотатарських політв'язнів, яким не надається належне харчування та медична допомога.

Про це Людмила Денісова написала в своєму Facebook.

«Другу сімферопольську групу» та «третю бахчисарайську групу», а це 29 кримських татар, переміщують із СІЗО до так званих контрольованих окупаційною владою РФ правоохоронних органів для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження по сфабрикованій справі «Хізб ут-Тахрір» з грубим порушенням прав. Протягом місяця «друга сімферопольська група» піддається моральному тиску з боку правоохоронних органів РФ — вони змушені 14–16 годин перебувати на слідчих діях у приміщеннях, які не пристосовані для одночасного перебування великої кількості людей без відповідного харчування. В сухих пайках, які їм надають на декілька днів містяться продукти, які кримські татари не можуть споживати через релігійні переконання. Аналогічна ситуація відбувається понад чотири дні з «третьою бахчисарайською групою». Наголошую, що жоден з кримських татар жодного дня не забезпечувався засобами індивідуального захисту та дезінфекторами, чим штучно створюються умови для зараження кримських татар на коронавірус», — заявила омбудсмен.

Зокрема, додала Денісова, політв'язень Джеміль Гафаров, який є інвалідом другої групи через важкі хронічні захворювання, звертався до «керівництва» СІЗО, де його утримують, з проханням не залучати його до процедури ознайомлення з матеріалами «справи», адже він перебуває в зоні підвищеного ризику зараження та не має фізичних сил витримати таке навантаження.

Окрім того, політв'язнів Руслана Сулейманова, у якого медики діагностували гострий тонзиліт, Сервета Газієва — з болями в кішкивнику, а також Османа Сейтумерова — з пневмонією, вивозять для участі у «слідчих» діях.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової з вимогою відновити права громадян України на належне харчування, медичне забезпечення, що передбачено п. 20, 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН від 30.08.1955 р. Закликаю міжнародні правозахисні організації та місії застосувати всі наявні важелі впливу Російську Федерацію, аби країна-окупант припинила терор стосовно кримських татар. Спільні дії — запорука їхнього звільнення. Всі бранці Кремля повинні бути звільненні та повернутися на батьківщину», — підсумувала Денісова.

Нагадаю, напередодні стало відомо, що фігуранту «справи про так званий тероризм» (третя бахчисарайська група) Осману Сейтумерову медики діагностували пневмонію, його госпіталізували до медсанчастини СІЗО в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ