Вступити до родини ATR

Голові Меджлісу Рефату Чубарову виповнилося 63

22 вересня 2020, 12:34
630

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України III, IV, V, VIII скликань, президент Всесвітнього конгресу кримських татар сьогодні відзначає свій 63-й день народження.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Український політик кримськотатарського походження та громадський діяч Рефат Чубаров народився 22 вересня 1957 року в місті Самарканд. До Узбекистану його сім'я була насильницькі депортована з села Ай-Серез у Судаку у 1944 році. У 1968 році Рефат Чубаров разом із батьками повернувся до Криму. Він отримав освіту історика-архивіста.

З 1990 по 1991 рік був членом Державної комісії з проблем кримськотатарського народу при Раді Міністрів СРСР. У 90-х роках був депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, головою постійної комісії ВР АРК з національної політики і проблем депортованих громадян. З липня 1995 по квітень 1998 року був заступником голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Рефат Чубаров був народним депутатом України III скликання від фракції «Народний Рух», IV та V скликання від блоку Віктора Ющенка «Наша Україна». Він також займався питаннями депортованих народів, національних меншин та жертв політичних репресій.

З травня 2009 року Рефат Чубаров обіймає посаду президента Всесвітнього конгресу кримських татар.

У листопаді 2013 року став головою Меджлісу кримськотатарського народу (головний представницький орган кримських татар).

Після окупації Криму Росією у 2014 році політик вимушений вести свою діяльність за межами анексованого півострова, бо окупанти заборонили йому в’їзд до РФ на 5 років. У травні 2015 року «управління» ФСБ по Криму і Севастополю порушило першу «кримінальну справу» проти голови Меджлісу кримськотатарського народу. Тоді його звинуватили нібито у «закликах до порушення територіальної цілісності Росії». Згодом проти Чубарова було порушено ще кілька «кримінальних справ», зокрема «прокуратура» окупованого Криму закидає йому причетність до продовольчої та енергетичної блокади півострова.

У березні 2020 року окупанти у Криму порушили чергову «кримінальну справу» проти очільника Меджлісу кримськотатарського народу. Його звинувачують нібито в «організації масових заворушень» під час мітингу у Сімферополі 26 лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ