Вступити до родини ATR

Джеппар в ООН нагадала про російську окупацію Криму і агресію проти України

25 вересня 2020, 07:45
806

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар заявила, що Росія продовжує не допускати міжнародних правозахисників до окупованого Криму та постачати зброю на Донбас.

Про це вона повідомила під час виступу на віртуальній зустрічі на полях 75-ї Генасамблеї ООН.

Зокрема, Джеппар наголосила, що таким чином Кремль намагається виправдати агресію проти України.

«Росія намагається виправдати свою агресію проти України, спотворюючи принципи R2P (принципи «Обов’язку захищати» — ред.). Російська окупаційна влада відмовляє міжнародним правозахисним спостерігачам, зокрема, Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні в доступі до Криму. Не припиняються і незаконні поставки зброї і боєприпасів на Донбас. Життя населення на окупованих територіях перебуває під постійним ризиком», — сказала вона.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону. Окрім того, президент у своєму зверненні закликав міжнародних партнерів України взяти участь у створенні міжнародної платформи щодо деокупації Криму.

Як відомо, військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ