Вступити до родини ATR

Вірменія і Азербайджан повідомляють про відновлення обстрілів

28 вересня 2020, 11:17
814

Вірменія і Азербайджан звинувачують одна одну у відновленні бойових дій у понеділок вранці.

Як повідомляє Міністерство оборони Азербайджанської Республіки, станом на 28 вересня під час бойових дій в Нагірному-Карабасі загинуло понад 550 військових Вірменії.

«Згідно з розвідданими, отриманими к кінцю дня операції, в результаті бойових дій вірменська армія зазнала серйозних втрат. Було знищено 22 танка та іншої бронетехніки противника, 15 зенітно-ракетних комплексів «ОСА», 18 безпілотних літальних апаратів (БПЛА), 8 артилерійських установок. Втрати противника в живій силі склали понад 550 осіб вбитими і пораненими», — йдеться у повідомленні.

У Баку також зазначили, що вірменська сторона приховує реальну кількість втрат своєї армії. На їхню думку, Вірменія намагається знизити стурбованість серед населення.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, зі свого боку, заявив про те, що збройні сили Азербайджана ініціювали напад на самопроголошену «Нагірно-Карабаську республіку».

«Супротивник почав напад на Арцах (вірменська назва Нагірного Карабаху — ред.). Армія оборони успішно протистоїть нападу», — написав Пашинян у Facebook.

У Міноборони Вірменії також заявили, що бойові дії протягом ночі на понеділок відбувалися з різною інтенсивністю.

«Рано вранці противник відновив наступальні дії із застосуванням артилерії, бронетехніки, в тому числі важкої вогнеметної системи «ТОС». Вірменські підрозділи холоднокровно протистоять зазіханням азербайджанських ЗС, вживають відповідних заходів, завдаючи противнику значних втрат у живій силі і техніці», — заявила речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Вірменія та невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» 27 вересня ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію. Відсьогодні в республіці Азербайджан також набув чинності указ президента про введення воєнного стану та комендантської години, оголошена часткова мобілізація.

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило, що Збройні Сили країни «звільнили від окупації» кілька населених пунктів невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки».

Зазначимо, що Анкара заявила про підтримку Баку. Інші країні, зокрема Україна і США, закликали сторони припинити військові дії.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994-му році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ