Вступити до родини ATR

РФ у Криму дбає не про постійне населення, а про своїх військових — Джеппар

29 вересня 2020, 11:41
670

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар під час онлайн-зустрічі із верховним комісаром ООН з прав людини Мішель Бачелет наголосила, що Росія порушує міжнародне гуманітарне право у Криму та думає лише про задоволення власних військових потреб.

Фото: МЗС України

Фото: МЗС України

Про це повідомляє пресслужба українського зовнішньополітичного відомства.  

«Пані верховного комісара ООН було докладно поінформовано про нові факти численних грубих порушень Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також окремих районів Донецької та Луганської областей», — йдеться в повідомленні.

Еміне Джеппар також ознайомила Мішель Бачелет «із реальною ситуацією» навколо поставок води на територію Криму. І підкреслила недолугість російських фейків щодо «гуманітарної катастрофи в Криму».

«Було відзначено, що Росія дбає не про постійне населення півострова, а про реалізацію своєї неоколоніальної політики, в рамках якої РФ переселила на Кримський півострів, у порушення міжнародного гуманітарного права, за оцінками різних експертів, до восьмисот тисяч власних громадян, а також про задоволення своїх військових потреб в контексті подальшої мілітаризації Криму», — наголосили у МЗС.

Окрім того, окрему увагу приділили незаконно ув’язненим Росією українським громадянам і крокам, які додатково може здійснити Управління Верховного комісара разом з іншими правозахисними механізмами ООН для полегшення їхнього становища та звільнення.

Еміне Джеппар запросила Мішель Бачелет відвідати Україну та ознайомитись із ситуацією на місці та з роботою Моніторингової місії ООН. Верховний комісар запевнила, що візит в Україну залишається на її порядку денному, а дати визначать, як тільки дозволить епідемічна ситуація.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону. Окрім того, президент у своєму зверненні закликав міжнародних партнерів України взяти участь у створенні міжнародної платформи щодо деокупації Криму.

Як відомо, військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ