Вступити до родини ATR

Депутати «ЄС» вимагають від СБУ завести справу на Фокіна через держзраду

30 вересня 2020, 09:15
886

Партія «Європейська Солідарність» вимагає порушити кримінальне провадження щодо заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна за статтею «державна зрада» через його висловлювання про відсутність російської агресії в Україні.

Про це повідомила народний депутат від «ЄС» Ірина Геращенко у своєму Facebook.

«Європейська Солідарність» звертається до СБУ і ДБР з вимогою негайно відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради, ст.110-111 КК України щодо В. Фокіна, який відверто працює на країну- агресора, а не мирне врегулювання», — написала вона.

Раніше депутат від «ЄС» та «Голосу» звернулися до Офісу президента з вимогою негайного звільнення Вітольда Фокіна з ТКГ.

Як відомо, в Офісі президента заявили про обурення позицією першого заступника голови делегації України у ТКГ Вітольда Фокіна, який сказав, що війни Росії з Україною на Донбасі немає. У Зеленського нагадали Фокіну, що саме з російського вторгнення у 2014 році розпочалася окупація Криму та окремих районів Донбасу.

Нагадаємо, перший заступник голови делегації України у ТКГ Вітольд Фокін 29 вересня на засіданні парламентського комітету заявив, що поки не бачить доказів війни між Україною і Росією.

«Я не політик, і зробити якесь визначення <...> я не можу. Ніякого підтвердження, що на Донбасі йде війна між Росією і Україною, поки що я не бачу», — сказав Вітольд Фокін.

Згодом в українській делегації у ТКГ заявили, що Фокін як і будь-яка людина має право на власну позицію. Водночас наголосили, що делегація України у переговорах у ТКГ має дотримуватися виключно офіційної позиції України. 

Раніше повідомлялося, що онука Вітольда Фокіна співачка Марія Фокіна заявила журналістам, що особисто познайомила свого дідуся із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та причетна до рішення свого родича увійти до складу Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ