Вступити до родини ATR

Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ

30 вересня 2020, 14:13
787

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким звільнив Вітольда Фокіна з посади першого заступника глави української делегації у Тристоронній контактній групі.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу президента.

Як зазначається, цим документом Вітольд Фокін виведений зі складу делегації України в ТКГ та звільнений від виконання обов'язків першого заступника глави делегації.

«Для президента є принциповим, щоб усі, на кого покладено виконання функцій від імені держави, завжди керувалися у своїй діяльності та висловлюваннях національними інтересами України й чинили справедливо. Президент констатував, що Вітольд Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави. Представляти державу на будь-якому рівні – це не шанс для особистих поглядів та амбіцій, це — безумовний обов'язок втілювати в життя позицію держави та інтереси українського народу», — наголошується у повідомленні.

При цьому додається, що робота української делегації у Тристоронній контактній групі продовжується, а її головною метою є повернення тимчасово окупованих територій виключно на українських умовах.

«Головною метою нашої делегації, як і всієї держави, є повернення виключно на українських умовах усіх тимчасово окупованих територій, наших людей, а також встановлення довготривалого миру. <...> Потрібно вивести з України всі незаконні збройні формування, їхню військову техніку, провести повну деокупацію та повернути Україні контроль над частиною кордону з Росією. Тільки це може бути шляхом до справжнього миру», — зазначається у повідомлені.

Наостанок в ОП закликали членів делегації України в Тристоронній контактній групі працювати в режимі 24/7 для досягнення вказаної головної мети.

Як повідомляв ATR.ua, партія «Європейська Солідарність» вимагає порушити кримінальне провадження щодо Вітольда Фокіна за статтею «державна зрада» через його висловлювання про відсутність російської агресії в Україні.

Нагадаємо, перший заступник голови делегації України у ТКГ Вітольд Фокін 29 вересня на засіданні парламентського комітету заявив, що поки не бачить доказів війни між Україною і Росією.

Згодом в українській делегації у ТКГ заявили, що Фокін як і будь-яка людина має право на власну позицію. Водночас наголосили, що делегація України у переговорах у ТКГ має дотримуватися виключно офіційної позиції України. 

Раніше повідомлялося, що онука Вітольда Фокіна співачка Марія Фокіна заявила журналістам, що особисто познайомила свого дідуся із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та причетна до рішення свого родича увійти до складу Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ