Вступити до родини ATR

Туреччина заявила про готовність надати Азербайджану військову підтримку

30 вересня 2020, 14:50
1021

Через конфлікт у Нагірному Карабасі турецька сторона може надати військову підтримку Азербайджану, якщо він направить відповідний запит.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає hurriyet.com.

Зокрема, він сказав, що Туреччина готова підтримати Азербайджан на полі бою і за столом переговорів.

«Якщо Азербайджан захоче вирішити цю проблему, ми сказали, що будемо його підтримувати. Якщо Азербайджан направить запит (про військову допомогу — ред.), ми зробимо все необхідне. Але ми бачимо, що можливостей Азербайджану достатньо. <...> Азербайджан прав морально і юридично. Все міжнародне співтовариство має підтримати Азербайджан як Україна і Грузія», — наголосив Чавушоглу.

Раніше у Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна підтримує територіальну цілісність Азербайджану.

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Є інформація про загиблих з усіх боків конфлікту як серед військових, так і серед мирних жителів. У Баку заявили, що Збройні Сили країни в перший день загострення конфлікту «звільнили від окупації» кілька населених пунктів невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки». Зазначимо, що Вірменія, невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» та Азербайджан ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ