Вступити до родини ATR

Прокуратура АРК: Призов кримчан до армії РФ є воєнним злочином

2 жовтня 2020, 09:56
868

Прокуратура АРК спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові щодо незаконно призову на військову службу до армії країни-окупанта та пропаганду цієї службу серед цивільного населення.

За даними керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігора Поночовного, це повідомлення стало дев’ятим з часів окупації Криму Росією, пише Укрінформ.

«За національним законодавством ми кваліфікуємо цей злочин за статтею 438 як порушення законів і звичаїв війни, а саме порушення статті 51-ої Женевської конвенції або Конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка прямо забороняє державі-окупанту проводити призов громадян до лав свої збройних сил або здійснювати тиск або іншу пропаганду вступу до ЗС», — сказав Поночовний.

Він додав, що окупаційна «влада» Криму, починаючи з 2015 року, протиправно провела на території півострову 11 призовних компанії до лав Збройних Сил РФ.

«За цей час на строкову військову службу незаконно призвано близько 25000 кримчан, а до кримінальної відповідальності за ухилення від неї притягнуто понад 140 осіб», — наголосив Поночовний.

Як відомо, раніше заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук повідомила, що мілітаризацію освіти як порушення прав дітей планують фіксувати в Центрі документування фактів порушень прав і свобод людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ