Вступити до родини ATR

МЗС закликало РФ припинити незаконний призов кримчан до армії РФ

2 жовтня 2020, 13:53
774

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку із незаконним призовом Росією на військову службу громадян України, які проживають в окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

«Згідно з міжнародним гуманітарним правом, зокрема Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії», — йдеться в заяві.

У МЗС зазначили, що Росія здійснює призов населення окупованого Криму до збройних сил РФ, переслідує у кримінальному порядку тих, хто відмовляються від такої служби, а також залучає до масових військово-пропагандистських заходів населення, включно з неповнолітніми, в умовах стрімкого поширення коронавірусної інфекції COVID-19. У МЗС нагадали, що такі дії є порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

«Від початку окупації РФ провела вже 11 кампаній, під час яких близько 25 тис. осіб були незаконно призвані у збройні сили РФ. РФ має припинити такі правопорушення та неухильно дотримуватись зобов’язань держави-окупанта», — наполягають у міністерстві.

Окрім того, у МЗС закликали світову спільноту відреагувати на порушення Росії на окупованих українських територіях.

Нагадаємо, що за даними прокуратури АРК, окупаційна «влада» Криму, починаючи з 2015 року, протиправно провела на території півострову 11 призовних компанії до лав Збройних Сил РФ. На строкову військову службу незаконно призвано близько 25 тисяч кримчан.

Як повідомляв ATR.ua, прокуратура АРК спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові щодо незаконно призову на військову службу до армії країни-окупанта та пропаганду цієї службу серед цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ