Вступити до родини ATR

Окупанти у Криму змушують школярів співати гімн РФ та малювати Путіна — прокурор

6 жовтня 2020, 15:20
1078

В окупованому Криму дітям заборонено пропускати так звані уроки «патріотичного виховання», під час яких їх змушують співати гімн Росії, малювати Путіна та «давати присягу».

Про це повідомила прокурор прокуратури АРК та Севастополя Ольга Пирогова в інтерв’ю «Громадському радіо».

«Після окупації півострова окрема увага РФ почала приділятися питанням мілітаризації освіти, мілітаризації спорту і культури. Пропаганда служби в армії серед дітей, на нашу думку, становить особливу загрозу, оскільки через воєнізоване виховання у свідомості дітей відбувається легалізація окупації Кримського півострова», — розповіла Ольга Пирогова.

За її словами, через такі дії окупантів, діти починають ідентифікувати себе як громадян Росії. Таким чином, додала Пирогова, їм навʼязують службу в армії країни-окупанта у подальшому.

Раніше Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку із незаконним призовом Росією на військову службу громадян України, які проживають в окупованому Криму. За даними прокуратури АРК, окупаційна «влада» Криму, починаючи з 2015 року, протиправно провела на території півострову 11 призовних компанії до лав Збройних Сил РФ. На строкову військову службу незаконно призвано близько 25 тисяч кримчан.

Військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ