Вступити до родини ATR

Свинина у їжі та відсутність гарячої води: фігуранти бахчисарайської «справи про тероризм» повідомляють про порушення їхніх прав

7 жовтня 2020, 13:41
709

Засуджених до тривалих термінів вісьмох кримських татар, фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) етапували до СІЗО № 5 у Ростові-на-Дону. Там вони утримуються у нестерпних умовах, що порушує їхні права.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомив адвокат Тарас Омельченко, який відвідав політв’язнів у слідчому ізоляторі. Йому вдалося зустрітися з Тимуром Ібрагімовим і Сервером Мустафаєвим, розповів він у коментарі «Кримській солідарності».

«Під час зустрічі хлопці повідомили, що утримання в СІЗО №5 Ростова-на-Дону порушує їхнє право на свободу віровчення, на свободу релігії. Через день їм видається їжа з вмістом свинини, відповідно вони її не приймають і залишаються без харчування. Частина їхніх особистих речей до цього часу не передана з СІЗО №1 Ростова-на-Дону, де вони перебували з вересня 2019 року до винесення судового вироку. У камерах немає гарячої води, відповідно, це теж негативно відбивається на їхньому здоров'ї», — наголосив адвокат.

Політв’язень Сервер Мустафаєв повідомив також, що всі фігуранти цієї «справи» знаходяться в цьому ж слідчому ізоляторі — у СІЗО № 5 у Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним та звільнили в залі засідання.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неправомірне рішення російського суду щодо вироку сімом громадянам України. Відомство закликало світову спільноту відреагувати на черговий «ганебний» вчинок РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ