Вступити до родини ATR

СБУ вимагає від Google та Apple заблокувати заборонену російську соцмережу

8 жовтня 2020, 12:42
881

СБУ закликає іноземних партнерів привести свою діяльність на території України у відповідність із національним законодавством. Зокрема, йдеться про припинення реалізації в Україні забороненої російської соцмережі «ВКонтакте».

Про це повідомила пресслужба СБУ на запит Укрінформу щодо відновлення на території України забороненого мобільного додатку «ВКонтакте».

Зокрема, у Службі безпеки зазначили, що вони вживають необхідні заходи з виявлення та нейтралізації загроз державній безпеці України в кібернетичній та інформаційній сфері на виконання відповідного рішення РНБО.  

«В ході моніторингу (ефективності санкцій — ред.) встановлено, що більшість Інтернет-провайдерів використовують зазначене рішення РНБО України. Проте, окремими компаніями в обхід заборон вживаються заходи, спрямовані на забезпечення користувачам можливості оминати блокування ресурсів без використання додаткового програмного забезпечення, зокрема, через додатки мобільних пристроїв. За ініціативи СБУ поінформовано іноземні компанії Google, LLC і Apple Inc. щодо поширення на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юридичними особами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)», — зазначили у СБУ.

Окрім того, СБУ звернулася до МЗС України з проханням поінформувати іноземних партнерів щодо необхідності приведення діяльності компанії Google, LLC і Apple Inc. відповідно до вимог українського законодавства. Йдеться про припинення реалізації на території України, у тому числі на безоплатній основі, через магазин додатків Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Раніше у Раді національної безпеки і оборони повідомили, що українських користувачів забороненої російської соцмережі «ВКонтакте» візьмуть на облік поліції.

Як відомо, рішенням РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» було застосовано санкції проти російських соціальних мереж та ряду інших Інтернет-ресурсів строком на три роки. Зокрема, інтернет-провайдерам забороняється надавати послуги з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів «Mail.ru» та соціально-орієнтованих ресурсів «Вконтакте» та «Одноклассники». 14 травня 2020 року РНБО продовжило ці санкції до 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ