Вступити до родини ATR

У МЗС привітали доповідь Генсека ООН щодо порушень прав людини у Криму

9 жовтня 2020, 08:41
731

Після оприлюднення третьої доповіді Генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму Міністерство закордонних справ України закликало міжнародне співтовариство належним чином відреагувати на триваючі порушення державою-окупантом норм міжнародного права.

Як повідомляє пресслужба МЗС, міністерство взяло до уваги третю доповідь Генерального секретаря ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна», яка була підготовлена на виконання однойменної резолюції Генеральної Асамблеї ООН 74/168 і оприлюднена 8 жовтня.

«Ключовим елементом доповіді є заклик Генерального секретаря ООН до Російської Федерації як держави-окупанта припинити грубі порушення прав людини та дотримуватися усіх своїх зобов’язань у відповідності до міжнародного гуманітарного права та прав людини», — повідомили у МЗС.

Також в українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що, насамперед, йдеться про припинення тортур, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, забезпечення свободи висловлювання, мирних зібрань, скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу тощо.

«Російська Федерація продовжує грубо порушувати міжнародне право, використовуючи під приводом «боротьби з екстремізмом та тероризмом» воєнні суди на території РФ для незаконного засудження громадян України. Фіксуються випадки переміщення незаконно затриманих громадян України з тимчасово окупованого півострова на територію Росії без належного інформування рідних про їхнє місцеперебування та порушення права на консульський доступ як наслідок примусової зміни громадянства», — додали у МЗС.

Окрім того, зазначається, що у контексті політики, яка цілеспрямовано здійснюється російською окупаційною владою для зміни демографічного складу Кримського півострова, доповідь документує знищення приватних будівель кримських татар як приклад примусового виселення. Окрема увага у доповіді привертається до зростання кількості внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованого Криму.

Також у МЗС констатували, що всупереч вимогам резолюції ГА ООН 74/168 та численним закликам міжнародного співтовариства, Російська Федерація вкотре проігнорувала мандат ГА ООН та не надала доступ для Моніторингової Місії ООН з прав людини до тимчасово окупованого Кримського півострова.

«Закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на триваючі порушення державою-окупантом норм міжнародного права на окупованих територіях України, зокрема шляхом посилення політико-дипломатичного і санкційного тиску», — резюмували у МЗС.

Як відомо, 8 жовтня Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш опублікував третю доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму. Попередня доповідь Антоніу Гуттеріша щодо ситуації в Криму була опублікована в липні цього року.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ