Вступити до родини ATR

Денісова в ПАРЄ розповіла про переслідування кримських татар у Криму

15 жовтня 2020, 13:24
1118

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на Комітеті ПАРЄ з питань рівності та недискримінації розповіла про переслідування та порушення прав кримських татар окупантами у Криму.

Про це повідомляє пресслужба омбудсмена України.

Зокрема, Денісова вкотре звернула увагу міжнародної спільноти на те, що Російська Федерація дискримінує корінне населення Криму, переслідує за переконання, порушує основні права і свободи громадян.

«Порушується право на свободу думки, совісті, переконань і релігії. Неправдиві звинувачення на адресу мусульманських громад, які не належать до проросійського Духовного управління мусульман Криму стали нормою в окупованому Криму. Засуджують за читання проповіді в мечеті (Юсуф Аширов), відправляють в карцер за вчинення намазу в камері слідчого ізолятора», — повідомила вона.

Людмила Денісова розповіла, що упродовж 6 років окупанти переслідують за надуманими звинуваченнями громадян України, здебільшого — кримських татар. Задокументовано випадки насильницького зникнення 43 осіб (39 чоловіків і 4 жінки), з яких 11 досі вважаються такими, що зникли безвісти, додала вона.

«У березні 2019 роки за участь в нібито терористичної організації «Хізб ут-Тахрір» арештовані 24 кримських татар, більшість з яких — активісти правозахисної організації «Кримська солідарність». За останні 2 роки заарештовано 35 учасників організації. А 16 вересня цього року суд присудив 110 років колонії суворого режиму для сімох її активістів. Наші громадяни перебувають в нелюдських умовах. Вони відірвані від зовнішнього світу, страждають через тортури і жорстоке поводження, недоїдання, антисанітарію. Їм не надається необхідна медична допомога, хоча більшість — важкохворі. Посилки від рідних з необхідними медичними препаратами до наших громадян не доходять. Їх піддають психологічному тиску і безпричинно утримують в штрафних ізоляторах», — поінформувала Денісова.

Вона також уточнила, що наразі РФ переслідує з політичних мотивів 130 громадян України. 111 з них незаконно утримуються в місцях позбавлення волі, зокрема — 93 кримських татар. З них 50 — у Криму і 43 — в РФ.

Окрім того, омбудсмен нагадала про примусову паспортизацію населення окупованого Криму.

Раніше повідомлялося, що під час засідання Комітету ПАРЄ Україна порушила питання щодо проблем з навчанням у Криму кримськотатарською та українською мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ